This time for Africa

 Efter flera timmar med flyg och byte i Istanbul kom vi äntligen fram till Afrika och närmare bestämt Tanzania. Efter att ha hämtat ut vårt bagage blev vi upphämtade på flygplatsen och styrde mot hotellet där vi skulle spendera en dag innan vidare färd mot Selous Game Reserve.
Bilder från vårt hotell (Slipway Hotel) i Dar Es Salaam. Här vilade vi upp oss med sol, bad, god mat och trevlig karaokekväll.
Dag två lämnade vi Dar Es Salaam och vårt hotell bakom oss för att ta oss vidare ut i buschen mot vårt camp. Efter ca 7h på ojämn väg med ett antal mat-, vätske- och kisspauser kom vi äntligen fram till vår lägerplats där tälten redan stod så fint uppsatta åt oss.
Efter att ha packat in i våra tält var det dags för vår första safaritur, vi gav oss ut på floden på jakt efter både krokodiler och flodhästar. Vi fick se en hel del djur och kom flodhästarna riktigt nära, lite läskigt med tanke på att just flodhästar ses som Afrikas (om inte världens) farligaste.
Flodhästarna trivdes bra i floden och på natten kunde vi höra dem gå omkring runt vårt läger. Tack till vakterna som höll ett vakande öga åt oss.
Innan det var dags för oss att styra tillbaka mot campet för middag hoppade vi i land på en liten sandbank och bevittnade en fin solnedgång med en kall öl i vår hand. Ett mycket fint avslut på en fin dag.
Dag tre började vår riktiga safari inne i Selous Game Reserve, vi öppnade upp taket på våra jeepar och var sen redo för att spana efter olika djur. Selous är Tanzanias största park och också den enda där man får köra off-road, vilket innebär att vi lämnade vägarna för att söka efter djuren.
Plötsligt på vägen när man spanar efter de olika djuren kan de dyka upp mitt framför en. Det är just detta som är så spännande med safari. Girafferna, eller Miss Tanzania som de kallas här, var riktigt kul att uppleva på riktigt då de rör sig som om de vore i en film spelad i slow-motion.
Att få se Zebror i sin riktiga miljö var också det en fin upplevelse. För mig var Zebrorna en favorit av alla djur vi såg, de är så fina och deras randiga päls får en verkligen att fundera på om det är vita med svarta ränder eller tvärtom. En gemensam fråga som vi alla hade under vår safaritur.
En av många kiss- och fikapauser som fångades på bild. Vi spenderade hela dagar inne i parken från tidig morgon till fin solnedgång.
Veckans höjdpunkt när vi fick se lejon, och när vi väl hade sett en såg vi massvis. Vilka fantastiskt fina djur!
Såhär glad kan man vara på safari när man äntligen får se lejon i det vilda.
Efter några fina dagar ute i buschen med safari flög vi vidare mot Zanzibar för några dagar med sol och bad och fortsatta äventyr. För en person som är en aning flygrädd kan jag säga att småplanen som rymmer ca 10 pers inte riktigt var det mest stabila.
På Zanzibar möttes vi av palmer, klarblått hav och vänliga människor. Vår lärare och vår ledare för ToppAfrika som vi åkte med överraskade oss med en hotell uppgradering, och vi hamnade istället på ett mycket fint fem-stjärnigt hotell (Breezez Spa & Resort). Här trivdes vi bra!
När man önskar att man vore på semester på heltid!
Poolen där vi spenderade våra lediga dagar med sol, bad, lek och goda drinkar.
Härifrån tog vi vår snorkelutrustning och hoppade på en båt ut i det blå för att börja vår morgon med delfinsafari. Det tog inte många minuter innan vi fick se ett gäng delfiner simma längsmed båtarna på jakt efter fisk, vi satte på oss vår utrustningen och hoppas snabbt i för att snorkla bland dem. En fantastisk upplevelse att bara få se dem i sitt naturliga habitat, så fint. En bättre start på dagen får man leta efter.
Aktivitetsledaren på hotellet anordnade ett antal tävlingar för vår grupp med alltifrån att kasta vattenballonger till att spela beach-boll. På spel stod en katamaran-tur och prestationen var på topp. Jag tillhörde det vinnande laget och vi drog oss iväg ut bland vågorna.
Ännu en fin överraskning väntade, denna gång blev vi glatt överraskade med en god frukost vid stranden. Färsk frukt, fina människor och massvis av minnen senare är jag fortfarande inte redo att lämna Afrika. Men ett finare avslut på vår resa är svårt att hitta. Tack för allt!
Efter några avslappnande, välförtjänta, soliga och fantastiska dagar på Zanzibar var det nu dags att lämna paradiset bakom oss och börja vår hemfärd. Några timmars flyg stod nu på schemat. Tack Afrika för denna gång, jag kommer garanterat tillbaka!
 
Jambo! Har nu kommit hem från en fantastisk resa som inte ens går att sätta ord på. Det har verkligen varit en super resa på alla sätt och en resa man måste göra minst en gång i livet om man får chansen till det. Att se alla djuren på riktigt i deras naturliga miljö som man tidigare bara sett på tv eller instängda i en djurpark har varit så otroligt häftigt, här får vi ta del av deras vardag och verkligen få en bild av deras sätt att föra sig. Spänningen och adrenalinet att det kanske väntar en elefant runt hörnet när vi åker fram i jeeparna och håret fladdrar i vinden är enorm. Här är det djuren som dominerar, mellan sökandet skrattas och sjungs det för glada toner men när vi väl närmar oss djuren är det tystnaden som infinner sig. Här är allt så fint!
 
Zanzibar levererade vid första ögonkast och här blev man förälskad. Allt är så otroligt färgrikt, havet är kristallblått, palmerna gröna och sanden alldeles kritvit. Maten smakar fantastiskt gott och ölen är alldeles lagom kyld, människorna är trevliga och kvällarna ljumna. Att besöka Zanzibar och dessutom bli uppgraderad till fem-stjärnigt var ännu en höjdpunkt på resan. Afrika kommer för evigt ligga mig varmt om hjärtat och till alla er som var med och gjorde resan så förbannat bra säger jag bara, Asante sana och Hakuna Matata!